Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rekordok az állatvilágban

2011.05.15

                                                      Rekordok az állatvilágban


Ön tudta-e,hogy melyik állat miben jó?Ha nem,akkor hát olvassa el rövid cikkünket errôl!Igazán érdekes!

 • Súlyemelésben az orrszarvúbogár a világrekorder.A szkarabeuszok fajtájához tartozik.Saját súlyának akár a nyolszázötvenszeresét képes elhurcolni.
 • Egy ausztrál óriáskengurunak az ugrás nem probléma: képes akár 13 és fél méternyi és 3 méternél magasabbat is ugrani.
 • Testének a nagyságához képest a bolha a „bajnok”: két és fél milliméteres méretével testének a 135-szörösét is megugorja.
 • Az ugrás bajnoka a tajtékos kabóca.10 milligrammos testsúlyának a 414-szeresét is képes ugróerôként kifejteni. (Az ember testéek 2-3-szorosát képes kifejteni.)
 • A lassúság világrekorder a dél-amerikai lajhár.Amikor nagyon siet és jó napja van,akkor 5 métert tesz meg egy perc alatt.Emellett napi 20 órát alszik,és az emésztéshez egy egész napra van szüksége.
 • A tisztavirág a legrövidebb ideig élvezheti az élet örömeit.Élete csak órákban mérhetô.Ez az alig 2 ceniméteres rovar június közepén kibújik bábjából,elôadja násztáncát,megtermékenyített petéit a víz felszínére rakja,majd elpusztul.
 • Az Észak-Amerika keleti részén élô repülômókus az állatvilág  legkiválóbb légtornásza.Az 50 méteres ugrásaival büszkélkedô állatka képességeit a csuklói és a bordái között kifeszülô repülôhártyának köszönheti.Elrugaszkodás elôtt felméri a cél pontos irányát és távolságát,majd repülés közben farkával kormányozva éri el a kiszemelt ágat.
 • A nefila nemzetségbe tartozó pókok a legjobb hálószövôk a világon.Olyan erôs hálót fonnak,hogy kisebb madarakat is könnyen meg tudnak fogni.Azon a területen élô halászok zsákot is készítenek hálójukból.Amerikai kutatók szerint a háló olyan erôs,hogy ha sikerülne leutánozni összetevôit,akár golyóálló mellényt is lehetne készíteni belôle.
 • A világ leggyorsabb élôlénye a vándorsólyom.Zuhanórepülésben óránként 270 km/h sebességre is képes.
 • India folyóiban él a különleges külsejû gaviál.Rekordját azzal tartja,hogy a világ legnagyobb testû krokodilfajai közé tartozik.A hímek elérhetik a 6 méteres hosszúságot is.Az egyetlen olyan krokodilfajta,amely a dinoszauruszok korában is létezett.
 • Egy hangya a harapás gyorsasági világrekordere.A legújabb kutatások szerint egy trópusi hangya figyelemre méltó gyorsasági rekordot állíthat fel az állatvilágban.Az Odontomachus bauri „csapdarágójú” hangya 35-64 m/s (126-230 km/h) sebességgel csapja össze rágóit,mindössze 0,13 masodperc alatt: ez az eddig ismert leggyorsabb,saját erôbôl végrehajtott állati mozgás.
 
 

 
Archívum

Naptár
<< Június / 2015 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 182177
Hónap: 2278
Nap: 58